Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Logo PEKIDA


Senior

Status: Offline
Posts: 102
Date:
RE: Logo PEKIDA
 


Akum semua///


Macam ni lah...ni ape yg brader2 aku ckp....tak payahlah kite nk pening2 pasl logo ni..xde makne pon....kite sume ader baju yg same yakni 30(pekida)la...harap maaf yer abang2 senior smua,sy rase sy kene reveal sket la pasal pekida biar ahli2 yg nk masuk ni tau sket...ok camni,logo2 tu sume trademark je nothing more...mcm anak2 PLB yg under direct order PLB,pakai lain,ahli2 Double 7(abg Gan=kini Pak Long Ham)pakai lain,yakni klau der logo2 tu sume menunjukkan siapa ayah kite dlm maksud tersirat la....ader jugak yg menunjukkan dr ranting maner...spider web,pedang,rimau,kura2,pistol,tu sume menunjukkan baju ahli2 yg dah lahir 2 or 3 kali(harap faham maksud sy lahir)...yg penting walaupon baju dah berlapis2,semangat pekida ttp ader sbb kite sume ader baju 30,nak naik kene ader 30,so xyah la nk risau2 pasal logo2 ni..oh yer,klau btol kite menjunjung aper yg tersirat dlm logo asal pekida,asal kite x pakai saja logo pekima..logo asal penubuhan pekida,logo asal tu lg byk maksud yg tersirat yg lebih menjuruskan agama....maaf klau posting sy ni nampak offensive,bukan aper,nk melahirkan pandangan sy shj...ok peace



p/s:setahu sy,takder lambang naga dlm mane2 logo pekida,naga tu buah yg pakai kat rantai...maaf klau sy x tau///

__________________


Veteran

Status: Offline
Posts: 26
Date:
 

lambang PEKIDA yg telah DILULUSKAN oleh PEKIDA PUSAT...


boleh dilihat atau didapati d unit RND Pekida Pusat...


hubungi unit tersebut utk keterangan lanjut...


 


anak^seluang Simpang 3 Sg. Besi...///



__________________
anak^seluang berenang lalu...


Senior

Status: Offline
Posts: 124
Date:
 

SAYE SOKONG BROTHR ALI MAMAK...


__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 133
Date:
 

tongkat30 wrote:


Assalamualaikum/// Logo yg lain tu mungkin lambang adik-beradik bg kawasan tertentu. Tapi kalau kita lihat ianya mcm berpuak-puak...

sepatutnya pasang yang rasmi bersama dgn yang kawasan... tak lah nampak berpecah belah... jaga la reputasi...

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 102
Date:
 


tontoyo wrote:

tongkat30 wrote:
Assalamualaikum/// Logo yg lain tu mungkin lambang adik-beradik bg kawasan tertentu. Tapi kalau kita lihat ianya mcm berpuak-puak...
sepatutnya pasang yang rasmi bersama dgn yang kawasan... tak lah nampak berpecah belah... jaga la reputasi...





AKUM///,


Bg kawasan sy,klau ader ape2 majlis,tak kira rasmi atau meeting biasa,mmg kami kibarkan bendera Pekida yg asal,mcm yg sy ckpkan,logo2 kawasan kami buat khas utk kete ngan moto je,bg tujuan pengenalan...klau ader upacara aper2,logo rasmi PEKIDA yg kami gunakan...sy tak taula mcm mana dgn ranting lain...

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 133
Date:
 

god of obelisk wrote:


AKUM///, Bg kawasan sy,klau ader ape2 majlis,tak kira rasmi atau meeting biasa,mmg kami kibarkan bendera Pekida yg asal,mcm yg sy ckpkan,logo2 kawasan kami buat khas utk kete ngan moto je,bg tujuan pengenalan...klau ader upacara aper2,logo rasmi PEKIDA yg kami gunakan...sy tak taula mcm mana dgn ranting lain...

kan elok macam tu...

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 345
Date:
 

Kalu nak tau logo yg sebenar2nya dan mendapat pengesahannya cuba lihat di atas sekali.Sebelah PEKIDA tu..Tak yah pening2kan kepala

__________________
nor mazwan bin mazlan


Veteran

Status: Offline
Posts: 33
Date:
 

akum...


tergerak dan tertarik saya akan topic ini...saya pernah berjalan ke uptown untuk bersiar...


namun apa yang menarik pandangan saya...terdapatnya penjualan sticker ala2 adik beradik kita (unsur kaler hijau,kuning&merah ) terlintas di hati saya apakah tujuan mereka menjual sticker sperti itu???sememangnya sticker itu buatan sendiri ( custom made ) ...ada yang berbentuk payung , 3 segi , ala keris dan sebagainya...


namun prinsip nya ala2 sticker adik beradik kita...tapi apakah tujuan penjual sticker tersebut sebenarnya???


maaf, cuma berkongsi pengalaman...


 


Wassalam



__________________
Salam Perjuangan...Perjuangan mungkin belum selesai...Namun perjuangan pasti selesai akhirnya !!! TERUSKAN BERJUANG !!!


Member

Status: Offline
Posts: 14
Date:
 

WanDJ wrote:


akum... tergerak dan tertarik saya akan topic ini...saya pernah berjalan ke uptown untuk bersiar... namun apa yang menarik pandangan saya...terdapatnya penjualan sticker ala2 adik beradik kita (unsur kaler hijau,kuning&merah ) terlintas di hati saya apakah tujuan mereka menjual sticker sperti itu???sememangnya sticker itu buatan sendiri ( custom made ) ...ada yang berbentuk payung , 3 segi , ala keris dan sebagainya... namun prinsip nya ala2 sticker adik beradik kita...tapi apakah tujuan penjual sticker tersebut sebenarnya??? maaf, cuma berkongsi pengalaman...   Wassalam


 


akum...maaf mencelah. saya juga pernah jumpa kat pasar malam ada orang dok juai sticker "ala2" gitu. mcm2 ada!! tp yang dok juai tu apek cina(muda lg la, dlm 40an)..boleh ka macam tuh? maaf la kalo tersilap langkah, terkasaq bahasa.



__________________


Veteran

Status: Offline
Posts: 25
Date:
 

tongkat30 wrote:

Logo yg lain tu mungkin lambang adik-beradik bg kawasan tertentu.
Tapi kalau kita lihat ianya mcm berpuak-puak...

mengapa ya?


assalamualaikum...


mintak maaf ... terlebih dahulu///


jika smua kawasan menggunakan sticker yg sama... jika berlaku masalah yg besar... bagaimana kita hendak mengenal-pasti daripada situ...


kerana smua kawasan menggunakan sticker yg sama... itulah yg guna nya ... sticker berlainan kawasan... jgn salahkan lain kawasan... jika kawasan lain yg membuat hal ,


///oleh kerana  nila setitik abis susu sebelanga///( ini yg kita khuatir.. bukan kerana labah˛ ke , sedangkan maal hijrah pon gunakan simbol labah˛ ) (JTS)


/// simpang 3 semerah padi///


harap mintak maaf



__________________
assalamualaikum...


Senior

Status: Offline
Posts: 241
Date:
 

tak berlogo....

__________________
...ALLAHUMA ANTASSALA...


Guru

Status: Offline
Posts: 505
Date:
 

pakai warna hujau kining merah jer

__________________
alllang


Senior

Status: Offline
Posts: 241
Date:
 

Alang 0 wrote:


pakai warna hujau kining merah jer

ALANG 0, kaler hape hujau & kining tu...jgn mareee...

__________________
...ALLAHUMA ANTASSALA...


Veteran

Status: Offline
Posts: 51
Date:
 

 Angkut-angkut terbang ke langit
 Mati disambar anak merbah
 Tertangkup bumi dengan langit
 Setia tidak akan berubah


__________________
///TAKKAN MELAYU HILANG DIDUNIA///


Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:
 

akum! nape ni? macam marah saja?

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:
 


god of obelisk wrote:

Akum semua///


Macam ni lah...ni ape yg brader2 aku ckp....tak payahlah kite nk pening2 pasl logo ni..xde makne pon....kite sume ader baju yg same yakni 30(pekida)la...harap maaf yer abang2 senior smua,sy rase sy kene reveal sket la pasal pekida biar ahli2 yg nk masuk ni tau sket...ok camni,logo2 tu sume trademark je nothing more...mcm anak2 PLB yg under direct order PLB,pakai lain,ahli2 Double 7(abg Gan=kini Pak Long Ham)pakai lain,yakni klau der logo2 tu sume menunjukkan siapa ayah kite dlm maksud tersirat la....ader jugak yg menunjukkan dr ranting maner...spider web,pedang,rimau,kura2,pistol,tu sume menunjukkan baju ahli2 yg dah lahir 2 or 3 kali(harap faham maksud sy lahir)...yg penting walaupon baju dah berlapis2,semangat pekida ttp ader sbb kite sume ader baju 30,nak naik kene ader 30,so xyah la nk risau2 pasal logo2 ni..oh yer,klau btol kite menjunjung aper yg tersirat dlm logo asal pekida,asal kite x pakai saja logo pekima..logo asal penubuhan pekida,logo asal tu lg byk maksud yg tersirat yg lebih menjuruskan agama....maaf klau posting sy ni nampak offensive,bukan aper,nk melahirkan pandangan sy shj...ok peace



p/s:setahu sy,takder lambang naga dlm mane2 logo pekida,naga tu buah yg pakai kat rantai...maaf klau sy x tau///




akum. Sy pun setuju ng pendapat God Of Obelisk. Kite sebenarnye kene la beaj yang tersurat dan tersirat. akum

__________________


Veteran

Status: Offline
Posts: 64
Date:
 

Assalamualaikum.......


Alhamdulillah....ramai yg beri pendapat disini...jadi mana yg baik tu kita ambil,yg buruk kita tolak tepi,mmg betul kata abg Ali tu,logo kita satu saje yg diperakui.Namun saya tidak menyalahkan yg lain.Kerana pada pendapat saya mungkin ini cuma satu pengenalan yg mana org kita aje yg dapat tafsir bila terlihat logo yg warnanya tiga warna.jadi tidak lah menonjol sgt yg kita ni ahli.Sbb skarang ramai org luar yg x tahu asal usu,l menyalah tafsir pertubuhan ini...kalo stakat sticker biasa cam gambo lelabah tu rasernye x akan diambil tindakan oleh pihak berwajib,dengan syarat tertentu spt tidak meletakan nama pertubuhan dansbgnya.Macam sticker tiga segi pelekat kereta pon sama gak,skadar sticker aje...Ape yg penting hati masing2...ader gak kat tempat sy baru seminggu daftar dah penuh keta ngan stikcer,depan lambang penuh,blakang lambang tiga segi bertulis"S4"...pastu jalan mengepak x macam dulu....pandang org macam nak telan..duduk kedai kopi bangga masuk PEKIDA sbb kalu ada org ajak gaduh buleh panggil dier,dah la cikgu dan paling aku x setuju kondem anak2 muda kampung belajar silat,pastu kate silat penipu.tu ape tu bangga dengan lambang bukan pegangan lambang tu sendiri....(eh tersasul la pulak...meleret ke lainn..hehehhe maap yerk)...mmm apa2 pon yg penting hati yg satu ttp satu.mana buleh diubah2,......harap abg Ali dan adik beradik2 x marah kenyataan saya.....renunglah sedalam dalamnya akan perkara ini dan yg paling afdal x lah guna lambang kat kereta,keychain dan sebagainya senang guna kat tempat tertentu jerk dah....(kalau lambang RASTA tu camner ek??sama lak susunan kaler dier,cuma bezanya ngan kiter tengah dier ada gamba daun ganja@tulisan rasta...tu yg buat abg ali dan yg lain2 bimbang kan?takut org salah tafsir?...)


 


Waallahualam....


sekian salam///




__________________


Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:
 


god of obelisk wrote:

Akum semua///


Macam ni lah...ni ape yg brader2 aku ckp....tak payahlah kite nk pening2 pasl logo ni..xde makne pon....kite sume ader baju yg same yakni 30(pekida)la...harap maaf yer abang2 senior smua,sy rase sy kene reveal sket la pasal pekida biar ahli2 yg nk masuk ni tau sket...ok camni,logo2 tu sume trademark je nothing more...mcm anak2 PLB yg under direct order PLB,pakai lain,ahli2 Double 7(abg Gan=kini Pak Long Ham)pakai lain,yakni klau der logo2 tu sume menunjukkan siapa ayah kite dlm maksud tersirat la....ader jugak yg menunjukkan dr ranting maner...spider web,pedang,rimau,kura2,pistol,tu sume menunjukkan baju ahli2 yg dah lahir 2 or 3 kali(harap faham maksud sy lahir)...yg penting walaupon baju dah berlapis2,semangat pekida ttp ader sbb kite sume ader baju 30,nak naik kene ader 30,so xyah la nk risau2 pasal logo2 ni..oh yer,klau btol kite menjunjung aper yg tersirat dlm logo asal pekida,asal kite x pakai saja logo pekima..logo asal penubuhan pekida,logo asal tu lg byk maksud yg tersirat yg lebih menjuruskan agama....maaf klau posting sy ni nampak offensive,bukan aper,nk melahirkan pandangan sy shj...ok peace



p/s:setahu sy,takder lambang naga dlm mane2 logo pekida,naga tu buah yg pakai kat rantai...maaf klau sy x tau///




akum. ralat atau saya yang silap. Pak Long Ham ke Pak Long Gan?

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 10
Date:
 

nak buat logo sendiri tue tak kisah...


tapi biar lar berpada2...


apa2 pun pak long gan pun takkan nak sebut nama dier jugak...


nie 99 harimau kandangan apa maksudnya...???


along tiger punya logo baru ker...


maaf adik bertanya...



-- Edited by sang_kai at 13:56, 2006-01-26

__________________
HARIMAU///PUTIH


Senior

Status: Offline
Posts: 483
Date:
 


sang_kai wrote:


nak buat logo sendiri tue tak kisah... tapi biar lar berpada2... apa2 pun pak long gan pun takkan nak sebut nama dier jugak... nie 99 harimau kandangan apa maksudnya...??? along tiger punya logo baru ker... maaf adik bertanya...-- Edited by sang_kai at 13:56, 2006-01-26




__________________
yusof


Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:
 

hmmmm......


yang penting ingat apa yang kita pegang...


berat mata memandang berat lagi bahu memikul...



__________________
Ja


Senior

Status: Offline
Posts: 108
Date:
 

bende ni perkara kecil je kan saudara2 ku........mudah aje.....kite sume tau ape logo rasmi pekida yg ade dlm perlembagaan...xgune bertelagah sbb bende tu dh pun ditetapkn......tpi klau ade yg nk gunekan logo kawasan, ape slhnye.....truskan dengan syarat, tiap kali perkara rasmi, hendaklah kalian berpegang pada logo rasmi kite.......itu tanggungjawab kite....klau saudara2 nk wat logo sendiri, watlah.tpi hati2 dengan setiap lambang yg kite gunakan.....ade tanda2 atau lambang2 yg digunakan oleh agama n kepercayaan lain....klau kite tersilap hitung,x peka n terlalai, x ke terpesong tu nnti........jgn la sbb logo pun n tunjuk belang.....kn xcntik tu.......x ilmiah sedangkan ini forum ilmiah........forum kite sendiri.......mase ni la kite bleh nmpk sape yg gune akal, n sape yg segan nk gune akal.........sudah2 la tu........bende kecil ni senang aje nk diselesaikan.........Wallahualam.........



__________________
«First  <  1 2 | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard