Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Asal usul PEKIDA...


Senior

Status: Offline
Posts: 435
Date:
Asal usul PEKIDA...
 


    Askum utk semua user dan non user website rasmi pekida ini...Firstly syabas dgn lahirnya website rasmi nih...dan saya sbg 29 ingin mengetahui sejarah permulaan pertubuhan pekida ini...yg saya dgr berasal dari org dari tanah seberang...Salasilah pertubuhan ini sehingga membawa kepada perpecahan kpd 2 kumpulan 30 dan 36.....saya berminat utk mengetahuinya dan ini penting utk org 29 spt saya supaya tidak timbul lagi salah anggap terhadap kewujudan pertubuhan ini.....ramai org awam menganggap pekida adalah pertubuhan kongsi gelap ..malah ada yg kata tak perlu pekida kerana sudah PAS yg memperjuangkan islam...tak kurang jugak yg mengatakan pekida sama spt pertubuhan klu klax clan di Amerika yg memperjuangkan racist....Saya harap akan mendpt jawapan dari anda semua ahli pekida tak kira apa pangkat anda...ayahanda ...kekanda atau cuma adinda....semua detail anda boleh reply melalui sini atau hantar ke email addrss saya dewapetir2000@yahoo.com.....


p/s :- Ajarkan olehmu biar pun satu ayat...


Wassalam



 


 



__________________
There Can Be Triumph Without Loss, No Victory Without Suffering, No Freedom Without Sacrifice


Veteran

Status: Offline
Posts: 91
Date:
 

KALAU NAK TAU MENDA MENDA SULIT NI... GI KURSUS INDUKSI DI UNIT LATIHAN PEKIDA KAJANG... TAK ADA SAPER NAK BUANG MASA TULIS PANJANG PANJANG MENERANGKAN MENDA NI KAT FORUM...

__________________
\\\ Mencari kebenaran fi sabilillah hingga keakhir hayat ///


Veteran

Status: Offline
Posts: 80
Date:
 

quote:

Originally posted by: ts30

"KALAU NAK TAU MENDA MENDA SULIT NI... GI KURSUS INDUKSI DI UNIT LATIHAN PEKIDA KAJANG... TAK ADA SAPER NAK BUANG MASA TULIS PANJANG PANJANG MENERANGKAN MENDA NI KAT FORUM..."

tul tu... dulu saya pun macam tu gak... lepas kursus nampak jelas ... tak perlu lagi meraba raba... sangka sangka...

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 221
Date:
 

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. (QS. 15:26)


Itulah asal usul Pekida, baru nak di bentuk oleh jemaah ini ...



  • dulu ibarat tanah liat kering... merekah rekah, terpecah belah... sebab tiada air atau penyejuk, ilmu, iman, kesedaran yang menyatukan.


    • Kini dah mulai lembab... hasil dari siraman ilmu dan mulai bersatu hati... boleh di arah dan dibentuk...

  • Dulu hitam, huduh ...


    • kini dah mulai nampak bentuknya... cantik dan indah. 

wallahuaklam.



__________________
surah 26. Asy Syu'araa' 214 "Dan berilah peringatan kepada kerabat-kerabatmu yang terdekat"


Veteran

Status: Offline
Posts: 71
Date:
 

hmmmmm........tepat dan padat.....nampak macam ringkas,tapi mendalam sungguh..



__________________
zairi_82


Guru

Status: Offline
Posts: 890
Date:
 

quote:

Originally posted by: MdArif

"tul tu... dulu saya pun macam tu gak... lepas kursus nampak jelas ... tak perlu lagi meraba raba... sangka sangka..."


         Assalamualaikum kepada semua kekanda ku sekalian...


Saya setuju ngn Bro MdArif ni...Kalau nak tahu kenalah pergi kursus.Baru nampak jelas tak lah meraba-raba sana sini...sini nak tulis panjang sangat...Lagi pun benda ni tak bleh sembang kat sini,cuba tengok posting Abg Mas yg lepas2...kalau tak salah hari tu abg mas ader cakap Bukit Aman tak bagi crita 36 kat sini. Bro Sufian punya jawapan bagus...Bak kata org tua-tua ringkas,padat,mampat,mantap dan singkat saja...



__________________


Veteran

Status: Offline
Posts: 82
Date:
biolll...
 



quote:


Originally posted by: DewaPetir


KO NIH ASAL DOL SANGAT. KER DAH ADER PENGGANTI DIRECTOR BARU??? MACAM ADER FAIR JERK...



P/S:- yang pergi, ada pengganti...



__________________
lll JKB TS utusan ALLAH - kau dan aku sama, satu junjung, satu ikrar, satu hati lll


Guru

Status: Offline
Posts: 890
Date:
RE: assalamualaikum....
 


quote:

Originally posted by: naga putih

""

          Saudara masuk dulu 30 nanti saudara akan tahu kesemuanya.........

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 836
Date:
RE: Asal usul PEKIDA...
 



tak kenal maka tak cinta,


dah kenal baru bercinta...............


masa bercinta, baru merasa apa itu nikmat suka duka.................


ijab & kabul penutup cerita. baru terungkap segala rahsia....................///


( hang kurang 1 mata bro )



__________________
{O^O} aku menulis bukan kerna nama


Ahli Baru

Status: Offline
Posts: 4
Date:
 

Semekom...
Sye hendak sampai kn bahawa remaja skunk slah gune tentang pekida...
Mereka taksud smpai buka buah...
Dan samseng jalanan...
Mlahan mereka membuli bdak2 baek...



__________________


Ahli Baru

Status: Offline
Posts: 2
Date:
 

betol2.....mereka taksud smpai buli budak2 skolah n budk baek...nonono....harap ahli pekida dapat brkejasama dln kes ini....di dlm johor ramai buat prangai mcm nie smpai budk2 ingin brjalan2 tidak senang..nonono...seperti samseng jalanan padahal pekida.......harap maklum n bagi kerjasama...smilesmile

__________________
Amar,Makruf,Nahi,Mungkar..........harap semua hulur kn ilmu...


Ahli Baru

Status: Offline
Posts: 1
Date:
 

salam..sy mau kwn knl semua...pekida

smile



__________________
salam


Ahli Baru

Status: Offline
Posts: 1
Date:
 

saya minat dengan pekida ni..sy nak menyertai perstuan ni..tp xtau mcm mana nak join persatuan...



__________________
Nazriee dibumi Malaya
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard