Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: APA KATA ANDA,MANA NILAI DIRI ANDA


Senior

Status: Offline
Posts: 165
Date:
APA KATA ANDA,MANA NILAI DIRI ANDA


Assalamualaikum .................


Saya ingin membawa saudara dan saudari para netters sekelian kepada satu isu yang boleh kita bincangkan dan dapatkan input sebanyak yang mungkin(InsyaAllah), agar perkara ini akan mendapat pemerhatian dunia luar dan dalam negara kita sendiri. Tetapi saya tidak mahu meluaskan skop sehingga terlalu luas sehingga mengundang kepada kekeliruan dalam mengumpulkan fakta analisis.

Terdapat beberapa isu yang boleh kita sama2 mendapatkan pandangan dan penyelasaian sehingga dapat menyelesaikan masalah ke akar umbinya.

Gejala Sosial

Kejahilan Ilmu (Termasuk ISU murtad)

Pertentangan ideologi

Isu pertama memang menjadi perbualan hangat di kalangan cerdik pandai, termasuklah pemimpin dunia. Manusia semakin sedar akan kejatuhan moral generasi akan datang disebabkan terlalu menitikberatkan kemajuan dan kecanggihan teknologi sehingga wujud dikalangan manusia pemikir2 bebas dan
bersandarkan fakta sejarah yang tersongsang.

Isu kedua adalah susulan kepada fakta tersongsang akhirnya mewujudkan masyarakat dan generasi yang buta dan tuli akibat pengaruh hiburan dan perkara khayalan ciptaan manusia barat khususnya. Manusia terasa seperti satu kekurangan apabila tiada teknologi dan sedikit sebanyak mereka memberontak untuk mendapatkan perkara2 tersebut.

Pertentangan Ideologi bukanlah satu isu baru. Ianya wujud sejak
manusia diciptakan. Manusia sentiasa mempertikaikan sesuatu kerana kelebihannya dikurniakan akal. Manusia sentiasa mencari kebenaran atas sesuatu perintah. Sentiasa berusaha untuk melepaskan diri dari soal hukum dan perintah kerana keegoan sifat semulajadi nafsu yang dikurnikan kepada setiap manusia itu.

Ketiga-tiga isu ini saya bentangkan kedalam isu para netters agar dapat memberikan fakta dan pendapat. Harapan perbincangan ini akan mendapat response daripada semua. Ia bukanlah soal saya dan isu tetapi ianya adalah soal kita dan perbuatan akan datang kita. Pendapat saudara dan saudari semua akan menjadi titik tolak kepada satu pembaharuan kepada kemajuan teknologi maklumat.

BIMCANGKAN DAN BERHUJAH SECARA MATANG!__________________
PenangKia©


Guru

Status: Offline
Posts: 890
Date:

Cuba fikirkan

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 131
Date:

 


jap tgh fikri ni.......__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 511
Date:

poning-poning masih tak dapat jawapannya... nak komen pun susah la...

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 165
Date:

cubalah berfikir lagi mungkin ada jawabannya.


 Inilah baru dikatakan majlis ilmu, kena berfikir dgn rasional.__________________
PenangKia©


Veteran

Status: Offline
Posts: 53
Date:

asalamualikum


Dalan islam tiada idolegi, ianya adalah rekaan akal manusia yang tidak mengaku kekuasaan dan kewujudan Ilahai sebgai pengatur alam ini. Idolegi itu seprti sekularsme, komonisme, fudelisem, dunia tanpa sempadan, demokarai, lebrelesasi,  perdagangan bebas, sosialesm dan banyak lagi faham-faham diluar pemikiran islam yang solah-olah itulah islam.


Sebenarnya orang yang bukan islam, lebih suka kalau orang islam membincangkan perkara yang mereka cipta supaya umat islam menghabiskan masa dalam perkara itu dan mengabaikan bahwa Allah menjadi Islam ini untuk seru sekian alam dan merterjemahkan Islam sebagai cara hidup yang sampurna.


Jangan kita buang masa membincangkan perkara yang tidak ada kaitannya den wahyu, kan lebih baik kita cakap pasal dinual Islam, baru kita dapat membentuk fikiran dan pelaksanaan yang dizahirkan sebagaimana kehdak Allah.


Merdekakan otak kita dari pejajah idolegi yang dianggap satu ilmu, tapi ianya merupakan beliatan syaitan.__________________
Kebenaran Itu Pasti
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard