Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Logo PEKIDA


Guru

Status: Offline
Posts: 520
Date:
Logo PEKIDA
 


Assalamualaikum w.b.t


Kepada semua ahli pekida,hamba ucapkan..hamba dari sekitar kuala lumpur.telah lama bermastautin di kota metropolitan ini.hamba berasal dari kedah.sebagai seorang ahli pekida yang telah lama menyertai pertubuhan ini.hamba juga telah mengikuti laman web pekida.org ini sejak sekian lama.di sini hamba sebagai ahli pekida ingin bertanyakan beberapa kemusykilan..


1) Logo pekida yang hamba ketahui hanya satu sahaja.tiada yang di ubahsuai seperti lambang naga,sarang labah2 dan sebagainya.yang hamba ketahui hanyalah lambang yang sedia ada.


Adakah lambang ini boleh kita ubah sewenang-wenangnya sedangkan kita sedia maklum yang logo Pertubuhan Kebajikan dan Dakhwah Islamiah(PEKIDA) mempunyai unsur2 yang disebutkan di atas.Sedangkan Kita sedia Maklum Yang pertubuhan ini adalah satu pertubuhan Dakhwah Dan ISLAMIAH......??????


KITA RENUNG-RENUNGKAN LAH pada semua ahli forum yang hamba hormati sekalian.


Sesungguhnya apakah yang kita perjuangkan selama ini...


hamba mintak maaf jika hamba terkasar bahasa...


ASSALAMUALAIKUM W.B.T



__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 156
Date:
 

Benar sungguh bagai kata bro ali mamak. itulah saja logo rasmi kita. yang lain sendiri mau ingat laaa...

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 532
Date:
 

Mungkin identiti kawasan kot?


Rasanya baik guna yang satu je..


Seragam!!



__________________


Ahli Baru

Status: Offline
Posts: 2
Date:
 

akum.


logo macam macam ade....satu je logo PEKIDA yang diluluskan perlembagaan.


yang lain tu tah logo ape?


ape ke hey nye.....



__________________
///03


Guru

Status: Offline
Posts: 890
Date:
 


Assalamualaikum///


Logo yg lain tu mungkin lambang adik-beradik bg kawasan tertentu.


Tapi kalau kita lihat ianya mcm berpuak-puak...



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 14
Date:
 

saya sokong kata kata tongkat30 tu sebab dah macam berpuak-puak pulak rasanya mungkin mereka nak lebih agaknya skit dari ahli pekida biasa benda ni susah nak komen pasal nanti banyak  lak isu lain timbul



__________________
suka tengok matahari terbit


Guru

Status: Offline
Posts: 520
Date:
 

BOLEH KE KITA MENGUBAH LOGO YG SEDIA ADA


DAN TIDAK MENGIKUT PERLEMBAGAAN



__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 156
Date:
 


tongkat30 wrote:





Assalamualaikum/// Logo yg lain tu mungkin lambang adik-beradik bg kawasan tertentu.


Tapi kalau kita lihat ianya mcm berpuak-puak...




tidak syak lagiii... begitu laah..

__________________
k


Senior

Status: Offline
Posts: 312
Date:
 

assalamualaikum...nak tau pegi kobena tu.tgk,bukak mate..bape banyak lambang a.k.a logo yang dijual..gi survey abg glemey tanye...pegi tanye abg glemey apsal titiwangsa punya logo lain...skank yang pusat keluar kan ialah 3 segi yang baru stripe menyerong macam macam agi...gi la survey btol ke ade satu...

__________________
ive sworn the oath of many thing .3 things if im not mistaken.


Guru

Status: Offline
Posts: 532
Date:
 

Pada pendapat aku la, logo PEKIDA tetap satu..


Yang lain tu dicipta untuk identiti kawasan sahaja..


Sekadar tanda pengenalan sahaja!!



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 520
Date:
 

Assalamualaikum kepada semua rakan perjuangan sekalian.....


Hamba di sini hanya ingin bertanya sahaja...sebabnya ialah sebelum ini telah terjadi isu mengenai pengubahsuaian logo bagi satu pertubuhan yang telah di ambil tindakan oleh Pendaftar pertubuhan...yang hamba tahu di dalam perlembagaan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiyah Malaysia{PEKIDA}, hanya logo yang di iktiraf hanya satu...perjuangan kita pun hanya satu juga...warna kita pun hanya satu sahaje{hijau,kuning,merah} yang kita tahu,,tiada berubah2...kitab, sebelah kanan kitab 6 jalur menandakan rukun iman dan sebelah kiri kitab 5 jalur menandakan rukun islam,obor 3 alunan,tulisan jawi bertulis PEKIDA,berjabat tangan sebelah kanan dan di bawah sekali tertulis Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiyah Malaysia...tiada  unsur2 yang lain...hamba di sini ingin bertanya sahaja...tidak lebih dari itu,jikalau kita berpuak2,bukankah kita disini mempunyai satu matlamat?????


\\\AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR///



-- Edited by ali mamak at 03:14, 2005-09-06

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 121
Date:
 

susah jgk klu sume nk glamer.. tp bro ali mamak, penat je kta pk pasal logo ni.. ada yg xamik berat pun.. so ape kata kita bg penerangan kt kawasan masing2.. pastu terpulang la diorg nk wat camna.. byk sgt dah, sdgkn time majlis pun kita tgk byk yg jual.. ntah dia dok dalam ntah tak wallahualam.. so tepuk dada tanye selera la bro..

__________________
'''Dimana Bumi Dipijak, Disitu Langit Ku junjung'''


Guru

Status: Offline
Posts: 501
Date:
 

Assalamualaikum,


Iya, untuk melambangkan kawasan atau identiti, ala kira macam Angkatan Laskar Malaysia (ATM) ada macam2 division, setiap division ada lambang tersendiri apa pun matlamatnya hanya 1...sama, insyallah sama jugalah dengan pertubuhan kita ini... ;).


Apa pun logo tidak penting disini, matlamat (intipati perjuangan) yang haq, demi siapa, untuk apa, kerana apa itu yang harus ditanya dalam diri setiap kita yg berada kat dalam ni dan jalan atau cara, apa formula  nak pakai untuk jawapan kepada 3 soalan diatas? ada jawapan spare simpan (guna untuk apabila tiada lagi jawapan atau jalan).


wassalam



__________________
"SALAM KASIH SAYANG DAN IKATAN MESRA PERJUANGAN" -


Veteran

Status: Offline
Posts: 69
Date:
 

assalamualaikum...........
saya ghasa la logo ni ikut kawasan dan setahu saya mana ada lambang labah labah ni yg kekanda tunjuk tu adalah lambang asal yg patut kita pegang dan kita pakai



Sungguh indah pintu dipahat
Burung puyuh di atas dahan
Kalau hidup hendak selamat
Taat selalu perintah Tuhan















__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 890
Date:
 

Entah la...



__________________


Veteran

Status: Offline
Posts: 34
Date:
 

abuhanifah30 wrote:


Benar sungguh bagai kata bro ali mamak. itulah saja logo rasmi kita. yang lain sendiri mau ingat laaa...

Saya sokong. Biasalah manusia ni, tak cukup dengan satu, tak puas dengan satu. Ada jer nak lebih. Pengetahuan saya, logo Pekida seperti di avatar Ali Mamak adalah logo yang didaftarkan. Logo yang lain tu tak di daftarkan, dan kalau tak daftar, seperti kata AbuAnifah30...sendiri mau ingat la...

__________________
Thunder...Thunder....Thundercat!


Senior

Status: Offline
Posts: 345
Date:
 

SAYER TETAP SOKONG BROTHR ALI MAMAK

__________________
nor mazwan bin mazlan


Ahli Baru

Status: Offline
Posts: 4
Date:
 

Assalamualaikum kpd semua,


Saya setuju sgt dgn kata2 Ali Mamak.Mungkin maksud dia dengan lambang labah2,naga dan sebagainye.Semua tu mana ada mana ada dlm logo sebenar PEKIDA.Kalau logo itu tak ada lambang mcm tu,mungkin tidak menyebabkan apa2 hal.Betul jugak kalau mengikut kawasan dan ranting masing2.Saya cukup pantang logo2 sebegini kerana melambangkan logo yg ada pada agama CINA.Satu soalan sahaja saya akan tanya pada org yg mengikut logo sebegini,"Awak ni islam ke cina?"Ikutlah agama masing2.


Harap kata2 saya ini tidak menyebabkan hal.


Salam,


Simpang 3 Klang.



__________________
k


Senior

Status: Offline
Posts: 312
Date:
 

assalamualaikum lolx...ape ke masalahnye..samekom takde pernah ade sticker sarang labah labah ade ltak lambang sekolah?yang ade cume dua je..plb sama ade lagi satu tu..masalahnye diorang punya pon takde 3 jalur labah labah yang menunjukkan tu sarang labah2 yang ade cume bentuk sarangnye..masalahnye sticker 3 warna sarang labah labah la nage la...ade kene mengena ke dgn 30???takde kan?jadi bukanlah lambang 30 atau pekida...cina pon pakai 3 warna bang....tak tanglong tu perhati btol btol..la 36 takde hijau kuning merah ke?lolx.x..x.x tak pnah aku tgk lambang rasmi(ade lambang sekolah) kawasan ade letak nage atau labah-labah ke kure kure ke..tak pnah ade..yang ade pon tu bukan 30@pekida punye...pekida pekida la..yang lain tu lain a...macam ade 30 je ek kat malaysia ni..mcm 30 sahaje yang pakai hijau kuning merah kan?

-- Edited by k at 08:29, 2005-09-08

__________________
ive sworn the oath of many thing .3 things if im not mistaken.


Senior

Status: Offline
Posts: 215
Date:
 

salam...


naik tinggi tinggi...kalau jatuh memang sakit.....semakin tinggi semakin sakit.


 



__________________
I've sworn the 36 oaths_\l/_ /l\ I


Guru

Status: Offline
Posts: 520
Date:
 


k wrote:


assalamualaikum lolx...ape ke masalahnye..samekom takde pernah ade sticker sarang labah labah ade ltak lambang sekolah?yang ade cume dua je..plb sama ade lagi satu tu..masalahnye diorang punya pon takde 3 jalur labah labah yang menunjukkan tu sarang labah2 yang ade cume bentuk sarangnye..masalahnye sticker 3 warna sarang labah labah la nage la...ade kene mengena ke dgn 30???takde kan?jadi bukanlah lambang 30 atau pekida...cina pon pakai 3 warna bang....tak tanglong tu perhati btol btol..la 36 takde hijau kuning merah ke?lolx.x..x.x tak pnah aku tgk lambang rasmi(ade lambang sekolah) kawasan ade letak nage atau labah-labah ke kure kure ke..tak pnah ade..yang ade pon tu bukan 30@pekida punye...pekida pekida la..yang lain tu lain a...macam ade 30 je ek kat malaysia ni..mcm 30 sahaje yang pakai hijau kuning merah kan?-- Edited by k at 08:29, 2005-09-08


ape bende ni, lain hamba ketengahkan lain yg dijawab?



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 501
Date:
 

Assalamualaikum,


Biasalah abg ali ... ayam jantan nak berkoko, biaq pi lah ... cuma tinggi dia berkok tu khuatir nanti jatuh, macam kata ah long ... sakit.


wassalam



__________________
"SALAM KASIH SAYANG DAN IKATAN MESRA PERJUANGAN" -


Guru

Status: Offline
Posts: 520
Date:
 

ERMMMMMMMMMMMMMMMMM

__________________
AnN


Member

Status: Offline
Posts: 17
Date:
 

hmm..apekjadahnyer sume neyh..btol gak..kengkadang tuh cuba kita lihat..ade lak menatang berekor tuh tapi kaler nak bob marleyy tampal kt no.plate lah,cermin lah! tp kater KEBAJIKAN DAKWAH ISLAMIAH..maner x org tengok cam pelik jeq..dah tentu kalo org luar yg tgk kaler same..so ini PEKIDA lah! benda2 ney la sebenarnyer kene amik perhatian..kiter xnak org tgk PEKIDA ni mcm....korang sendiri faham kan..tapi pokok pangkalnyer hati..kalo hati tuh rase benda yg kiter wat tuh btol di sisi jln ALLAh S.W.T..kiter truskan..tp kalo hati asyik dok pikir yg lain xtau la nak wat per..skarang ney mmg banyak bentuk sticker PEKIDA..tp still ade logo rasmi PEKIDA cume bentuk jeq lain...yang aded menatang merangkak..menggeliat..tuh maner punyer daa...hongkong nyer kott...huhuhu


 


wassalam



__________________
.:tidak yang mudah kecuali sesuatu yang engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan susah itu mudah:.


Senior

Status: Offline
Posts: 425
Date:
 

kena ingat, bkn pekida saje pakai kaler ni...byk lagi group pakai..kalau setakat kaler...semua org bole pakai...tp lambang 'skolah' tu...mane leh pakai sesuka hati...aku rasa xde masalah nak buat logo bentuk cmner pun TAPI dgn tidak boleh diubah lambang 'skolah' tu...lambang tu dah didaftarkan dlm perlembagaan. bkn leh suka2 nak tukar...yang letak naga la, sarang labah2 la, sarang burung merpati la, tu dah lain..xde kaitan ngan pekida sebenarnye...so..kalau nmpak org lain pakai 3 kaler..jgn nak keriau main buah depan depa sbb blum tentu tu ahli pekida...kita ni..sbg org dh skolah, jgn duk anggap, org lain xleh pakai 3 kaler nie...lantak depa la nk pakai kaler tu pun...kita ada cara perkenalan, ada tertib nak kenal adik beradik...so, gunakan ilmu yg ada..jgn duk tgk kaler tu je...

__________________
|||BATU|||


Senior

Status: Offline
Posts: 412
Date:
 

yg lain merah punya hal

__________________
SESUNGGUHNYA KAMI TELAH KEMUKAKAN TANGGUNGJAWAB AMANAH (KAMI) KEPADA LANGIT DAN BUMI SERTA GUNUNG-GANANG (UNTUK MEMIKULNYA), MAKA MEREKA ENGGAN MEMIKULNYA DAN BIMBANG TIDAK DAPAT MENYEMPURNAKANNYA, DAN MANUSIA SANGGUP MEMIKULNYA…."


Senior

Status: Offline
Posts: 102
Date:
 


hafiz_halim wrote:

yg lain merah punya hal




Akum///


Mmg btol mcm saudara Hafiz ckp,lambang asal pekida tu mmg lambang pusat(HQ),lambang2 lain tu semua menunjukkan kawasan,biasala,tentera pon ade logo2 tertentu bg setiap divisyen pengenalan...dan logo2 lain mcm spider web tu semua,sy tau pasti kekanda lamer,pasti arif akan maksud lambang inikan...maaf kalau tersalah bahasa...///

__________________


Senior

Status: Offline
Posts: 149
Date:
 

Logo sume dah tak penting dah... yg penting hati dan perpaduan diantara kite ni...


Kite sume dihaluan yg same... satu arah... tak payah nak pening pening ngan logo dan dll.


Kite juga tergolong dlm bidang EKONOMI jugak kan, so mungkin ini setiap kawasan punya side income ke atau pun sebagainya.


 



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 19
Date:
 


abuhanifah30 wrote:


tongkat30 wrote:

Logo yg lain tu mungkin lambang adik-beradik bg kawasan tertentu.
Tapi kalau kita lihat ianya mcm berpuak-puak...

mengapa ya?

__________________
hidup mesti tulus


Member

Status: Offline
Posts: 24
Date:
 

wslam...


ape yg aku nampak, nape kita nak ubah logo yg kita ada skang.


nape perlu kita buang rukun islam dan rukun iman yg ada pada logo kita...


nape perlu dibuang obor yg selama ini telah membakar semangat jemaah kita...


nape perlu di tambah dgn naga atau labah2 yg kita sndr x tau ape tujuannye...


nape kita plu buang buku yang selama ini memberi ilmu dan juga dianggap sebagai Al-Quran yang menjadi petunjuk kepda kita.ape yg kita junjung selama ini...


belajar la mengenal logo kita sendiri... kaji la ape yg ada pada logo kita...


kalu x pandi, bertanya la pada yg lebih arif kerana logo itu la yg kita guna setelah berzaman...


maaf kalu kata2 aku kasar tp itu la hakikat nye...


salam///


 



__________________
1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard